Филъри и ботокс

Начало

Ботокс и филъри

БОТОКС

Наред с многото козметични процедури, днес е много разпространено прилагането на ботокс в естетичната медицина. Много хора го използват като средство за предотвратяване или премахване на бръчки, за създаване на по-плътни устни облекчаване на прекомерното потене под мишниците и други.

Според проучвания 74% от пациентите, използвали ботокс, са доволни от резултатите и биха препоръчали процедурата.

Преди обаче да се решите на поставянето на веществото в тялото си, трябва да сте запознати с това как действа то и какви биха могли да бъдат последствията от приложението в тялото ви.

 

Какво е общото между ботокса и ботулизма?

Реалното име на ботокса е ботулинов токсин А. Всъщност, същите вещества, съдържащи се в ботокса, са онези, отговорни за причиняването на формата на хранително отравяне, наречено ботулизъм. Ботулизмът има много сериозни и опасни симптоми, но този, който се използва при манипулациите с ботокс, е парализирането на мускулите. Невротоксинът в ботокса (същият, който е и при ботулизма) блокира сигналите, предизвикващи свиването на мускулите.

Ботокс - преди/сега

Ботокс – преди/сега

Инжектиран в мускулите на лицето, този невротоксин е безопасен. Смъртните случаи, причинени от ботулизъм, обикновено се предизвикват от разпространението му в гръдните мускули. Когато обаче той се въведе в лицевите мускули, не достига до други части на тялото.

Важен факт е, че ефектът от ботокса не е траен. Парализирането на мускулите трае от 3 до 8 месеца след прилагането му.

 

Ботокс - преди/сега

Ботокс – преди/сега

Предимствата на ботокса:

 • Прилагането на ботокс не носи траен ефект. Ако след първата процедура не харесате резултата, може да не я повтаряте, лицето ще придобие естествения си вид.
 • Освен, че успешно премахва бръчките, резултат от възрастта, ботоксът отстранява и леките и фини мимически бръчици, както и различни проблеми на кожата.
 • Процедурата е бърза. Извършва се за около 5-10 минути.
 • Рисковете за здравето са ограничени. Малките шансове ботоксът да се разпространи в други части на тялото и лесното му поставяне, правят манипулацията сравнително безопасна.

Недостатъци на ботокса:

 • В зависимост от целта, с която се използва ботоксът, неговото първоначално предимство може да се окаже недостатък. Ботоксът дава само временно решение на проблема. Ако желаете траен резултат, е нужно да извършвате процедурата многократно.
 • Има и случаи на алергии, такива са регистрирани при скорошна употреба на антибиотици от пациента. Въпреки че рядко има усложнения, някои реакции на организма могат да бъдат много тежки и продължителни.
 • Ботоксът може да лиши лицето от изразност. Тъй като ботоксът парализира мускулите, понякога ефектът може да бъде постоянно намръщена или учудена физиономия, тоест обратен на този, който се търси. Въпреки че при хората, инжектирали си ботокс, резултатът е ведро и подмладено лице, е добре да сте сигурни за уменията на специалиста и качеството на продукта, с който се работи.
 • Прилагането на ботокс е скъпа услуга.

Възможни странични ефекти:

Въпреки че страничните ефекти при ботокса са рядкост и обикновено отшумяват бързо, е добре да сте запознати с най-често срещаните преди да се подложите на процедурата.

 • Дисплазия – минимална загуба на възможността на говорене и изрази на лицето; Сериозните усложнения са рядкост;
 • Главоболие;
 • Болки във врата;
 • Птоза – случва се при 5% от пациентите и представлява частично или цялостна закриване на очите от клепачите;
 • Синини и възпаления;
 • Гадене и повръщане.

Остаряването на лицето е непрекъснат процес през целия живот. Започва още преди да навършите 30 години и прогресивно се увеличава. Медицината за щастие е открила решение, което успешно да забавя този проблем. Днес, дори от медицинска гледна точка, се говори за профилактика на остаряването.

ФИЛЪРИ

Филърите са продукти, които могат да създават обем, запълват вдлъбнатини и бръчки по кожата. Наименованието им идва от англ. Fill – пълня.

Филърите в естетичната медицина са предназначени основно за запълване на бръчки. Това обаче не е единствената им цел. Филърите са широко използвани в контуриране на лицето и за отстраняване на различни грапавини по кожата, включително атрофични белези.  Основната задача на филърите е да дадат обем, където той не е достатъчен.С тази задача се справят отлично и затова се използват за следните цели: Корекция на назолабиалните бръчки Увеличаване обема и корекция формата на устните Контурна пластика на лице (корекция на формата на брадичката, овала на лицето, скулите и контура на бузите) Неоперативна ринопластика (корекция на формата на носа) Изглаждане на бръчки около очите Отстраняването на белези по лицето и тялото.

Винаги избирайте доказан професионалист – защото за постигането на  желаните резултати, трябва да се избере както продукт, който най-добре ще отговори на Вашите нужди за обем и дълготрайност ,така и способност и умения на лекаря за работа на продукта в зависимост от индивидуалните характеристики на лицето.

За всичко това се доверете на Д-р Светлана Василева.

ЦЕНОРАЗПИС - БОТОКС И ФИЛЪРИ

Ботулинов токсин

Allergan VistabelЦена
Единица 12 лв.
Цяло чело 389 лв.
Зона очи289 лв.
Лице649 лв.

Филъри

ТипЦена
Restylane Lido 500 лв.
Restylane Kisse 550 лв.
Restylane Volume 550 лв.
Ellance650 лв.
Cytosial400 лв.
Regenovue350
Juvederm 0.55 ml350